Finspångs kommun

Språk/Language

Roberth Dahl om att vara praohandledare

Roberth Dahl, enhetschef IT-avdelningen, och IT-avdelningen har en positiv upplevelse av att ta emot och handleda praoelever, och lyfter att det varit en stark och viktig lärdom för alla, inte bara för eleverna. Samt att det kärvs engagemang från arbetsplatsen för att det ska bli lyckat.

Hur var det att vara handledare för praoelever?

Det var en jätterolig och lärorik erfarenhet. Det var en möjlighet för oss att lyfta vår verksamhet och visa upp vad det faktiskt innebär att jobba på en IT-avdelning på en kommun. Det har varit väldigt bra för oss också, man får nya insikter och schabloner krossade om dagens ungdomar. Det har verkligen varit jättekul!

Vad fick ni ut av att ha praoelever?

Vi tog emot tre riktigt bra, skötsamma grabbar som var ordningsamma och pigga på att lära sig. Killarna var väldigt effektiva när de fick fokusera på en uppgift i taget. Vilket gjorde att vi blev påminda om hur viktigt det är med fokus och att ibland lägga ner den tunga ryggsäcken vi springer runt med.

Det har även varit väldigt nyttigt för arbetsgruppen, som alla fått vara med och handleda utifrån sin roll. Man måste se på sin roll och sina arbetsuppgifter med ett utifrån perspektiv för att kunna lära ut och det har gjort att vi växt i våra roller och som handledare. Att vi dessutom fick undan flera släpande arbetsuppgifter är en bra bonus!

Om man är en bra praoplats får man en fin koppling mellan skola och arbetsliv som kan gynna både elever och arbetsplatsen. Jag har haft kontakt med killarna i efterhand och de har frågat om sommarjobb. Vilket dels är ett otroligt fint bevis på att de trivdes bra hos oss men också att praotiden blir en bra grund och en enkel övergång till sommarjobb. Vi kommer inte behöva lägga tid på upplärning – det är redan gjort.

Varför tycker du det är viktigt att ta emot praoelever?

Jag tror att om man är engagerad i sina praoelever och har ambitionen att ge dem en bra prao, där de får vara med överallt och prova på, så kan det väcka mycket tankar och idéer om framtiden. Vi såg hur dessa grabbar växte under tiden de var här hos oss och vågade ta för sig. Det tror jag är en värdefull erfarenhet att ha med sig i livet.

Har du några tips till någon som ska eller funderar på att ta emot praoelever?

Lägg lite tid på planering innan, det har man snabbt igen. Tio dagar går väldigt fort, så att ha en tydlig plan innan är guld värt. Jag samlade teamet innan för att se över vilka arbetsuppgifter vi kan ge. När praon började hade vi ett litet projekt och grabbarna var igång efter en timme. När de var klara med första uppgiften behövde vi aldrig stå och fundera på vad de skulle göra sen, det flöt på.

Eleven eller eleverna måste också få bli en del i verksamheten för att både de och vi ska få ut så mycket som möjligt av praotiden. Låt dem få vara med överallt och prova på.

Och viktigast av allt, återkoppla! Ge feedback, berätta vad de lyckats med och bidragit till med all den tid och engagemang de lagt ner i sitt arbete. Det kommer att lyfta dem.

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång