Finspångs kommun

Språk/Language

Rejmyre och Hävla

Rejmyre och Hävla ligger i nordöstra delen av Finspångs kommun.
I området bor det cirka 1 500 personer. Rejmyre är den ort utanför Finspångs centralort som har störst folkmängd och även det största samlade utbudet av service och handel. 

Marknad i Rejmyre med många människor som går på gatan. I bakgrunden syns Rejmyre glasbruk med sin höga skorssten i tegel.

Marknad i Rejmyre. Foto: Robert Davidsson

Historia

Rejmyre utvecklades som samhälle kring det glasbruk som anlades här 1810 sedan Sverige förlorat flera viktiga glasbruk i samband med förlusten av Finland. Under senare delen av 1800-talet och i början av 1900-talet var Rejmyre ett av landets ledande glasbruk.
1913 sysselsatte bruket omkring 400 arbetare och ett samhälle hade växt upp kring Bruksgatan. I dag är Rejmyre glasbruk det enda glasbruket norr om Småland med produktion och ett välbesökt besöksmål.

Häfla hammarsmedja. Äldre byggnader vid en damm.

Häfla hammarsmedja. Foto: Robert Davidsson

Redan 1682 uppfördes Häfla hammarsmedja vid Övre Häfla bruk. Här pågick järnhantering till 1924 och den välbevarade hammarsmedjan är i dag ett industriminne som du kan besöka. Industritraditionen lever vidare på Häfla Bruks AB i Hävla som tillverkar gallerdurk.

Handel, service och skola

I Rejmyre finns en dagligvarubutik som är ombud för bland annat Apoteket, Systembolaget, Postnord, Svenska spel samt ATG. I samhället finns också en drivmedelsstation med själv­betjäning samt en restaurang.

Glasbruket och besökare till orten har skapat förutsättningar att utveckla det som kallas Glas- och hantverksbyn med flera små verkstäder, butiker och utställningar. I glas- och hantverksbyn finns även en säsongsöppen turistbyrå.

I Rejmyre finns det en förskola som bedriver sin verksamhet i två separata hus och en grundskola F-6, samt en biblioteksfilial. Särskilt boende för äldre finns på Berggården. Från Rejmyre utgår även hemtjänst och det finns en distrikts­sköterskemottagning.

Småorter

Det finns ett antal småorter i området, här nedanför kan du se några av dem.

  • Bremyra
  • Husby
  • Mullsätter
  • Skedevi
  • Åndenäs
  • Övre Hävla bruk

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång