Språk/Language

Restaurang

Denna lista är tänkt som ett hjälpmedel vid planering av en restaurang. Här finns uppräknat olika utrymmen, inredning och utrustning som kan behövas. En restaurang jobbar med beredning och servering av alla slags maträtter.

Vid hantering av livsmedel, måste bestämmelserna i lagar, förordningar och föreskrifter följas. Utöver det finns branschriktlinjer som kan underlätta till exempel utformningen av en lokal. Många krav i EG-förordningarna om livsmedelshygien beskriver mål för en bra livsmedelshantering utan att exakt ange hur saker och ting ska göras. Det ger möjlighet för en viss flexibilitet. Företagarna har ansvaret för att visa att de lösningar de valt innebär att lagstiftningen uppfylls. Nedanstående krav kan alltså anpassas till verksamhetens storlek och karaktär.

Miljöenheten gör en bedömning av anläggningens förutsättningar vid den första livsmedelskontrollen efter att verksamheten har startat. Vid första besöket kontrolleras hela anläggningen, det vill säga egenkontroll och lokal. Om eventuella brister konstateras, tar miljöenheten ställning till vilka åtgärder som är nödvändiga.

En restaurang får starta tidigast två veckor efter att en anmälan om registrering har lämnats till miljöenheten, om inte miljöenheten har registrerat anläggningen innan dess.

Vägledning

Kök

  • Värmeenheter med imkåpa (spis, stekbord, ugn, fritös, salamander, kokgryta, värmeri, mikrovågsugn)
  • Arbetsbänkar med ho och blandare beroende på omfattning och karaktär
  • Avställningsytor, hyllinredning
  • Tillräckligt med kylförvaring för olika livsmedel (till exempel kött, fisk, grönsaker samt färdiglagade rätter)
  • Nedkylningsskåp eller nedkylningsrum
  • Frys
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål
  • Plats för färdiga tallrikar
  • Utrustning för varmhållning
  • Plats för glas, porslin, bestick, servetter
  • Plats för ismaskin
  • Plats för sås/blandningsmaskin, hantering och beredning av vilt eller annan särskild hantering. Här kan krävas separat utrymme med mera beroende på karaktär och omfattning

Beredning av tvättade grönsaker/kallskänk till exempel kalla rätter, smörgåsar, desserter

  • Arbetsbänk, minst en bänk med ho och blandare
  • Arbetsbänk med ho och blandare för grönsaker, vid omfattande hantering
  • Plats för skärmaskin, mixer, glassmaskin, konservöppnare, våg med mera
  • Kylskåp
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Kött- och kycklingberedning

  • Arbetsbänk med ho och blandare. Rutin för beredning skilt i tid kyckling/kött ska finnas i system för egenkontroll.
  • Huggkubbe
  • Plats för köttkvarn (i kyla)
  • Köttkyl
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Fiskberedning

  • Arbetsbänk med ho och blandare
  • Fiskkyl
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Allergikost

  • Arbetsbänk med ho och blandare
  • Kylskåp
  • Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Bakning för restaurangens verksamhet/bake-off bakning

  • Arbetsbänk
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål
  • Ugn, eventuell degblandare
  • Plats för mjöl, bake-off produkter

Renseri för jordiga grönsaker/rotfrukter

  • Rotfruktskyl
  • Arbetsbänk med djupa hoar och blandare
  • Plats för skalmaskin
  • Handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Diskutrymme

  • Diskbänk med stor ho och duschpistol
  • Diskmaskin, grovdiskmaskin med imkåpa
  • Plats för eventuella vagnar för diskkorgar
  • Utrymme för smutsig respektive ren disk
  • Plats för diskinlämning, avfallsbehållare, tomglas
  • Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål

Förrådsutrymme

  • Utrymme för torrvaror, drycker, linne, porslin, tekniska artiklar, öl-, vin- och spritförråd
  • Utrymme för förpackningsmaterial
  • Frysutrymmen
  • Plats för utrustning för cateringverksamhet

Städutrymme

  • Plats för städutrustning (svabbvagn, skurmaskin, rengöringsmedel med mera)
  • Upphängningskrokar för städredskap (moppar, skrapor med mera)
  • Utslagsvask och blandare

Varumottagning

  • Utrymme för mottagning, uppackning, returemballage, backar, vagnar och returvaror

Personalutrymmen

  • Omklädningsrum med plats för åtskild förvaring av privat- och arbetskläder
  • Plats för smutstvätt, ren tvätt samt eventuellt utrymme för tvätt och torkning av egen tvätt
  • Personaltoalett med förrum samt handtvättställ med engångshanddukar och tvål
  • Eventullt pausrum
  • Eventuellt dusch

Matservering

  • Kundskydd
  • Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål
  • Vattenbad/värmeri
  • Kylförvaring kalla rätter
  • Plats för kaffemaskin, mikrovågsugn, kassa, diskmaskin, dryckeshantering
  • Kylenheter

Bar för alkoholservering

  • Arbetsbänk med ho och blandare
  • Närhet till handtvättställ med engångshanddukar och tvål
  • Plats för dryckeshantering (till exempel fat, kolsyreanläggning, blandare, kylar, ismaskin)

Soputrymme

  • Utrymme, sopkärl eller container med plats för all typ av avfall, även returemballage och pantflaskor/burkar och som går att hålla rent.

Skrivplats/kontor

  • Kontorsutrymme skilt från utrymmen där livsmedel hanteras

Övrig hantering

För öl-, vin- och spritförsäljning, kontakta Sociala förvaltningen

Ska du ha uteservering

  • Kontakta Samhällsplaneringsenheten, 0122-852 76 om du funderar på att stå på kommunens ytor
  • Kontakta Fastighetsägaren om du vill stå på privat mark
  • Kontakta Polisen för tillstånd av nyttjande av offentlig plats

Relaterad information

Kontakt

Miljöfunktionens expedition
Monica Eriksson
Administratör

0122-852 35
miljo@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång