Finspångs kommun

Språk/Language
En person som simmar i en sjö med skog i bakgrunden.

Badplatser

Här hittar du information om offentliga badplatser och vilka facilititer som finns på respektive badplats - till exempel bryggor, grillplatser och toaletter.

I Finspångs kommun finns det 15 kommunala badplatser, tre som inte är kommunala samt en lekplats med vatteninstallationer. På de kommunala badplatserna görs dykningar varje år för att se över säkerheten och plocka upp eventuellt skräp. Finspångs kommun tar även regelbundet vattenprover på badplatserna.

Kommunala badplatser

Annsjöns badplats

I utkanten av Ljusfallshammar finns en fin liten badplats vid Annsjön. Här finns brygga och gräsytor.

Bommarna, Bönnern

Vid sjön Bönnern ligger en mindre badplats som kallas Bommarna. Badet har nära till centrala Finspång.

Brenäs badplats

I Brenäs finns en mysig badplats vid sjön Tisnaren, i norra delen av kommunen. Bad­platsen har både gräsytor, liten sand­strand och flyt­brygga. En populär badplats för barn­familjer.

Bränntorp badplats

Bränntorp badplats ligger vid sjön Stora Gryten i kommunens norra delar. Det är en omtyckt badplats med fina gräsytor, stor brygga och flotte.

Byle badplats

I Byle finns en mysig badplats vid sjön Tisnaren. Badet ligger i norra delen av kommunen, med närhet till Vingåker. Badplatsen har både gräsytor, liten sandstrand och brygga.

Bönnerbadet

Vid sjön Bönnern ligger Bönnerbadet med närhet till Finspångs tätort. Ett stort bad med bland annat gräsytor, brygga och sandstrand.

Dammen, Grytgöl

Vid Dammen i Grytgöl finns en mindre, mysig badplats med gräsytor och brygga.

Gronbadet

Vid sjön Gron ligger badplatsen Gronbadet, en mysig skogssjö med närhet till centrala Finspång.

Hävla badplats

I Hävla, vid sjön Tisnarens södra sida, finns en fin badplats med stora gräsytor och sandstrand. Passar både stora och små badare.

Igelfors, Gäddviken

I Igelfors finns en mysig badplats vid sjön Gäddviken. Badplatsen har stora gräsytor och en liten sandstrand och passar hela familjen.

Lotorpsbadet

Vid Lotorpsån i Lotorp finns en badplats med öppna gröna ytor, sandstrand, brygga och hopptorn.

Mäselnbadet

Mäselnbadet vid sjön Mäseln ligger strax utanför Finspångs tätort och har stora öppna gräsytor, medan sjön omsluts av skog.

Rejmyre badplats

I Rejmyre finns en stor och välkomnade badplats, med både stora gräsytor och sandstrand, som passar hela familjen.

Skirens badplats

Vid sjön Skiren, strax norr om Finspång, finner du en av Finspångs mest populära badplatser. Badplatsen ligger i mysig skogsmiljö och har en varierad natur med gräsytor och klippor.

Vattenlek, Bruksparkens lekplats

I Bruksparken i centrala Finspång finns en lekplats där den roliga och svalkande vattenleken är igång under sommaren.

Älgsjöns badplats

Älgsjöns badplats, i närheten av Grytgöl, är en mycket omtyckt badplats med sin vackra natur och långgrunda sjö. Badplatsen har stora gräsytor och en strand som sträcker sig långt längs med sjön.

Övriga badplatser

Borggårds badplats

I Borggård, väster om Finspångs tätort, finns en fin och välskött badplats med gräsytor och brygga. Badplatsen är inte kommunal.

Bönergårdens badplats

Vid Bönergården, intill sjön Bönnern strax utanför Finspångs tätort, finns en barnvänlig och tillgänglighetsanpassad badplats med stora öppna ytor. Här finns servering och ofta aktiviteter. Badplatsen är inte kommunal.

Strussjöskogens badplats

I natursköna naturreservatet Strussjöskogen, i södra delen av Finspångs kommun, finns en badplats med brygga och en liten sandstrand. Badplatsen är inte kommunal.

Tillgänghetsanpassat bad

Vid Bönergårdens badplats har Finspångs kommun ordnat en handikapp­ramp för allas tillgänglighet till bad. Vid Bönergården finns även toaletter, kiosk och cafeteria som är anpassade för funktionshindrade. Badplatsen drivs av Stiftelsen Bönergården.

Ansvar för skötseln av badplatserna

Finspångs kommuns fastighetsavdelning ansvarar för skötsel av de kommunala badplatserna. Om du ser något som behöver åtgärdas kan du enkelt felanmäla det via webben eller vår app för felanmälan.

Håll koll på badvattnet

På Havs- och vattenmyndighetens webbplats kan du hålla koll på vattnet vid våra badplatser i Finspångs kommun. Den information som finns tillgänglig är vattentemperatur, vattenkvalitet och uppgift om algblomning.

Mer information om bad och sjöar

För alla besökares trivsel och säkerhet finns det några badregler som vi uppmuntrar dig att följa:

  • Ta med ditt skräp eller släng det i badplatsens återvinningsstation.
  • Håll barn under uppsikt.
  • Simma aldrig under bryggor och hoppställningar.
  • Lek inte med livräddningsmaterial, de är till för att rädda liv.
  • Du får bara göra upp eld i naturen under säkra förhållanden.
  • Välj gärna färdiga grillplatser. Ibland kan det vara eldningsförbud (ta reda på vad som gäller). Släck elden ordentligt!
  • Din hund ska hållas kopplad. Hundbajs ska plockas upp.
  • Om du och din hund vill bada tillsammans - ta hänsyn till andra badgäster och gå undan till en enskild plats.
  • Om det finns en lekplats eller lekområdet på badplatsen är det enligt lag inte tillåtet att röka på badplatsen. I övrigt finns det inget allmänt rökförbud på badplatserna men gå gärna undan till en mer avskild plats, till exempel parkeringen, för att visa hänsyn mot andra badgäster. Tack för din omtanke!

Vattenskoter får sedan 15 juli 2004 endast framföras i allmän farled och i andra av Länsstyrelsen utpekade områden. I Finspångs kommun finns inga sjöar som de anser lämpliga för vattenskoteråkning.

Under sommaren är det vanligt att det bildas en oljeliknande hinna på ytan av stillastående vatten i tjärnar och sjöar, bland annat vid skogsmark. Detta beror vanligtvis på en hinna av järnoxid som bildas naturligt i mark och vatten och är ofarligt. En oljeförorening känns igen på en skarp och kraftig lukt medan en hinna av järnoxid är nästintill luktfri.

Om du misstänker oljeföroreningar

Om hinnan på vattenytan har en skarp och kraftig lukt kan det röra sig om ett oljeutsläpp. Även lite olja kan göra stor skada i miljön och det är därför viktigt att du informerar miljöenheten eller räddningstjänsten vid misstanke om oljeföroreningar.

Miljöfunktionens expedition

0122-852 35.
miljo@finspang.se

Telefontid: Måndag-onsdag kl. 13-15, torsdag-fredag kl. 09-11

Finspångs kommun, Bygg- och miljöenheten, 612 80 Finspång

Arena Grosvad är en bad- och friskvårdsanläggning som erbjuder ett av Sveriges härligaste äventyrsbad med två vattenrutschkanor, vattenland och ett miniäventyr för de minsta. Här finns det även en 25-metersbassäng för motions- och träningssimning samt undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten.

Bad- och friskvårdsanläggningen innehåller även relaxavdelning och gym.