Finspångs kommun
Barnsäkra ditt hem
Fallolyckor är den vanligaste orsaken till allvarliga skador bland förskolebarn. Därefter kommer förgiftning, skärsår och brännskador.
Du kanske tror att ditt hem är den säkraste platsen för din familj. Men faktum är att olyckor i hemmet är väldigt vanligt. Här kan du läsa enkla tips om hur du barnsäkrar ditt hem.
De flesta skador som drabbar barn (0-17 år) kan kopplas till fallolyckor. Fallolyckor kan delas in i två delar
- när barn faller (exempelvis nedför en trappa, studsmatta eller ett skötbord) och
- när något faller över barnet.
Barn som faller
Om ditt barn ramlat och något av följande stämmer ska du kontakta sjukvården.
- Barnet inte skriker omedelbart
- Barnet är avsvimmat, även en kort stund.
- Barnet är inte sig själv under de följande timmarna utan visar tecken på trötthet, illamående eller kräkning.
För det mesta händer inget alls under observationen och då kan du och barnet åka hem dagen efter.
- Lämna aldrig barnet utan uppsikt på skötbordet. Håll en hand på dess mage om du blir tvungen att vända bort blicken. Byt blöja på golvet om barnet är väldigt aktivt och gärna rullar omkring när du byter på det.
- Använd alltid sele eller bälte när barnet sitter i hög stol, barnvagn eller bilbarnstol.
- Sätt upp grindar högst upp och längst ner i trappor, längs kanterna på verandan och vid altandörren.
- Montera säkerhetsspärrar på alla fönster.
Cirka 7 500 barn mellan 0-17 år läggs in på sjukhus varje år för skador som orsakats av fall. En bruten arm eller ett skadat nyckelben kan orsaka hög smärta hos barnet men går att laga. Skador på hjärnan är inte lika lätt och behovet av att kunna göra ett ingrepp i tidigt skede är avgörande. Vid hjärnskakning finns en liten risk för blödning mellan hjärnhinnorna och om det inträffar kan en akut operation behövas. Tydliga regler och att normalisera hjälm och reflex är enkla men mycket effektiva tips för att mildra och hindra de värsta skadorna.
Saker som faller över barn
Skador kan även orsaks av att möbler och andra tunga saker faller över barnet. Ta dig tid att säkra stora möbler och TV-apparater i väggen så att de inte faller.
I hemmet finns det mycket som är skadlig för ett barn att stoppa i munnen. Tvättmedel, diskmedel och mediciner kan orsaka allt från kräkningar och ögonskador till andningssvårigheter och medvetslöshet. Det är viktigt att tänka på att dessa typer av produkter förvaras oåtkomligt för barn, exempelvis högt upp eller i ett skåp med barnlås.
Det är också bra att vara medveten om vilka blommor och växter som växer i barnets närhet, i trädgården eller intill lekplatsen då en del blad och bär kan vara giftiga.
Om barnet fått i sig någoting som kan vara skadligt är det viktigt att du direkt tar kontakt med giftinformationcentralen! De kommer att hjälpa och vägleda dig. I en del fall kan de rekomendera att du ger barnet medicinsk kol (finns att köpa receptfritt på apoteket) Kolet binder många ämnen och minskar upptaget i kroppen. OBS! Ge inte barnet medicinsk kol utan att först ha pratat med giftinformationscentralen!
Ett barn kan kvävas av drunkning eller för att någonting fastnar i luftstrupen.
Barn stoppar saker i munnen och det krävs inte mycket för att någonting ska fastna. Var närvarande när barnet äter och var kritisk mot leksaker som inte är anpassad till ditt barns ålder. Låt inte heller ditt barn leka med platspåsar eller sova i saccosäckar.
Se till att persiennerna inte hänger otrevligt långt ner och låt inte barn somna i saccosäckar eller leka med plastpåsar.
Räddningstjänsten Finspång håller utbildningar i Hjärt- och lungräddning på barn.
Den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och sex år är drunkning och det sker ofta på badplatsen, i en pool eller damm nära hemmet.
Tänk på att aldrig lämna ditt barn obevakat vid vatten!
Oavsett om du har barn själv eller inte så är det alltså viktigt att du bygger din pool, damm eller badtunna efter de lagar, reglar och rekommendationer som finns.
Se gärna Räddningstjänsten Östra Götalands kampanjfilm #odelad här ovan. Den handlar om att alltid ha uppsikt över badande barn, eftersom drunkningar ofta sker snabbt och tyst.
Lär dig mer om vattensäkerhet på Räddningstjänsten Östra Götalands webbplats.
Checklista: barnsäkra ditt hem
- Fallsäkra ditt hem med grindar och spärrar vid trappor och fönster.
- Se till att barnen har hjälmar till både cykelturen och pulkabacken.
- Ha Giftinformationscentralens information lättillgänglig.
- Lägg in nummret till Giftinformationscentralen i din telefon: 010-456 67 00
- Införskaffa receptfrittt medicinskt kol på ditt apotek.
- Införskaffa en antiburn-produkt som lindrar vid brännska.
- Ha inte för långa snören till persienner då barn kan fastna i dem.
Relaterad information
Kontakt
Erika Hinders
Brandman
Räddningstjänsten
0122-850 75
erika.hinders@finspang.se
Skäggebyvägen 43, 612 40 Finspång