Finspångs kommun

Försäljnings- och service­programmet

På försäljnings- och serviceprogrammet får du lära dig mycket om marknadsföring, ekonomi, service och andra saker som gör dig till en duktig säljare och entreprenör.

Två elever i gröna Coop-tröjor på praktik i en butik. En tjej med vit tröja står längst bak.

En utbildning som kräver mycket men också ger mycket

Programmet passar dig som vill lära mer om företag, marknadsföring och ledarskap. Efter utbildningen kan du arbeta med inköp, försäljning, service, reklam, ekonomi, löner och bokföring. Genom försäljnings- och serviceprogrammet får du grundläggande högskolebehörighet. De kurser som ger grundläggande behörighet är möjliga att välja bort. Du får också en yrkesexamen vilket ofta leder till jobb direkt efter gymnasiet.

Om programmet

Det centrala för utbildningen är att du lär dig handel med varor och tjänster. Med tjänster menar man resor, hotell, transporter, reklam, marknadsföring med mera. Du lär dig hur man ställer fakturor och offerter samt om de lagar och regler som gäller vid försäljning.

Du läser kurser inom bland annat företagsekonomi där entreprenörskap, redovisning, näthandel, kommunikation, ledarskap och affärsutveckling är centralt. Försäljningsteknik, service och administration ingår också i programmet och du kommer lära dig om den nya tekniken som används inom branschen idag.

Du kan fördjupa dig inom olika områden som livsmedel, mode, sport, fritid eller elektronik. Du lär dig vikten av att kunna köpa in varor och hantera dom. Du får även lära dig att exponera varor på ett säljande sätt.

På programmet fördjupar du också dina kunskaper om hur företag fungerar och är organiserade. Du läser om marknadsföring av varor och tjänster och får träna på att göra reklam och informationsmaterial. Det ingår också att göra marknadsundersökningar och planera kampanjer.

En praktisk yrkesutbildning

Försäljnings- och serviceprogrammet är skolförlagt vilket innebär att du gör stora delar av din utbildning inne på skolan fast med många praktiska moment och övningar. Du gör även vissa delar av din utbildning ute på en riktig arbetsplats där du får möta yrkesmän och få kunskaper om ditt framtida yrke. Denna praktik kallas för APL som står för arbetsplatsförlagt lärande. Redan första terminen årskurs 1 får du testa på yrket under en vecka och i åk 2 är du ute fyra veckor på APL för att sedan i åk 3 vara ute på praktik minst 50% av utbildningen.

Årskurs 1

  • HT, 1 vecka APL
  • VT, 2 veckor APL

Årskurs 2

  • HT, 2 veckor APL
  • VT, 2 veckor APL

Årskurs 3 (Lärlingsutbildning)

  • 3 dagar i veckan (50% av utbildningen)

Programcirkel

Utifrån diagramet på bilden kan du få en översikt kring hur många poäng du läser av olika ämnen och hur många poäng som är valbara. Programcirklarna är också bra att använda för att jämföra olika program med varandra.

Kontakt

Johanna Fornasaro
Resultat- och enhetschef/rektor
Bergska gymnasiet, Bildningen

0122-851 02
Johanna.fornasaro@finspang.se

Finnvedsvägen 4 612 30 Finspång