Finspångs kommun

Språk/Language

Finspångs centralort

I södra delen av Finspångs kommun ligger Finspångs centralort med drygt 13 000 invånare.

Flygbild över slottsparken.

Finspång som är centralorten i Finspångs kommun växter upp omkring det styckebruk med kanontillverkning som startar på 1500-talets slut. Exakt vilket år bruket startar är oklart men första gången Finspång nämns som ortsnamn är i ett brev från omkring år 1390.

År 1862 inrättas Risinge landskommun som en av cirka 2 ­500 kommuner, 89 städer och åtta köpingar i Sverige. 1942 ombildades landskommunen till Finspångs köping och från 1971 bildades tillsammans med Hällestad landskommun och Hävla landskommun det som idag är Finspångs kommun.

Handel, service och skola

I Finspångs centralort finns det största utbudet i kommunen av kommersiell och offentlig service. Här finns bland annat alla utbildningsnivåer från förskolor till de två gymnasieskolorna och vuxenutbildning. Det finns flera särskilda boenden och annan kommunal service.

I centralorten finns också flera stora privata arbetsgivare, Vårdcentrum, apotek och statens servicekontor.

I norra delen av Finspångs centralort finns multisportarenan Grosvad med bland annat anläggningar för utomhus- och inomhusidrott samt badhus.

I och omkring centralorten ligger flera sjöar med centrumnära badplatser som bland annat Bönnerbadet, Bommarna och Mäseln.

Kontakt

Finspångs kommun

0122-850 00
kommun@finspang.se

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång