Finspångs kommun

Språk/Language

Bli kontaktperson inom LSS

Vill du göra en meningsfull insats och ge stöd till någon med en funktionsnedsättning? På den här sidan får du information om hur uppdraget som kontaktperson inom LSS ser ut.

Att vara kontaktperson till någon med funktions­nedsättning

En funktionsnedsättning kan påverka en människas sociala förmåga och leda till att personen har färre sociala kontakter. Som kontaktperson blir du en viktig del i att bidra med stöd, engagemang och att motivera personen till olika aktiviteter för att få en fungerande vardag.

Du och din kontaktperson träffas ofta några gånger per månad och gör saker tillsammans, som att promenera, fika, gå och handla, gå på bio eller liknande.

Just nu söker vi en kontaktperson till en tjej mellan 20-30 år. Hon söker en kvinnlig kontaktperson i liknande ålder. Hon gillar djur, shopping och fysiska aktiviteter. Uppdraget omfattar 10 timmar per månad som fördelas utifrån kontaktpersonens och den enskildes önskemål.

Ansök om att bli kontakt­person - så går det till

För att bli kontaktperson krävs ingen specifik kompetens, däremot behöver du vara 18 år eller äldre. Det viktiga är att du är engagerad och vill göra en insats för en person som behöver det.

För att bli kontaktperson behöver du genomföra en intervju där kommunens LSS-handläggare gör en utredning och bedömer om du är lämplig för uppdraget. I utredningen tittar vi bland annat på:

  • din livssituation
  • dina personliga förutsättningar och egenskaper
  • uppgifter från Polisens misstanke- och belastningsregister
  • uppgifter från kronofogden, Försäkringskassan och socialregistret

Fyll i formuläret och skicka in

Fyll i dina kontaktuppgifter om du är intresserad av uppdraget som kontaktperson. Vi återkopplar till dig efter att vi fått in din anmälan.

Jag är intresserad av uppdraget som kontaktperson inom LSS * (obligatorisk)
Jag är intresserad av uppdraget som kontaktperson inom LSS
Efter du lämnat din intresseanmälan kommer en LSS-handläggare att påbörja en utredning. Handläggaren kommer då att ta kontakt med dig och boka in ett möte där du får berätta om dig själv och veta mer om uppdraget som kontaktperson. I utredningen kommer handläggaren behöva begära ut referenstagning och registeruppgifter, bland annat Polisens misstanke- och belastningsregister samt socialregistret.

När utredningen är klar

Efter att utredningen är klar blir du matchad med en person som är beviljad kontaktperson enligt LSS. Du och personen kommer därefter att träffas på ett uppstartsmöte och efter det beslutar ni om det var en passande matchning eller inte.

Ersättning och stöd

Som kontaktperson får du ett ekonomiskt bidrag för ditt engagemang. Du har rätt till ett visst arvode och omkostnadsersättningar som ska täcka kostnaderna i ditt uppdrag. Du kan även ha rätt till viss reseersättning som kontaktperson.

Finspångs kommun följer riktlinjerna från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), och vi justerar ersättningen utifrån antalet arbetade timmar eller dagar i uppdraget.

Kontakt

LSS-handläggare
Sektor social omsorg

0122-852 18
lss.resurs@finspang.se

Telefontid: Måndag- fredag kl. 13-14

Bergslagsvägen 13-15, 612 80 Finspång